Mejeriprodukter

Selvom emnet er mest om ost, så handler det generelt om mejeriprodukter.

Mejeriprodukter har mindst 2 “problemer”

1. Mejeriprodukter der har lavere fedt% end kulhydrat%, har tendens til at lave et spike i dit blodsukker, dvs. at jo mindre fedtfattig mælken er, jo mere “sukkervand” er din mælk.
Derfor drikker man slet ikke mælk på paleo.

2. I mejeriprodukter finde der reelt 2 typer dårlige opium-lignende stoffer kaldet “opioid peptides”, agonister, ß-casomorphin-5 and ß-casomorphin-7 samt 3 typer, gode, antagonister, som er casoxin-6, casoxin-C and lactoferroxin A –

Modning af oste gør at mængden af de dårlige bliver mindre. (agonistiske opioid peptider)
Og det er mere udbredt jo mere blød osten er, brie, som er en forholdvis blød ost, indeholder f.eks 90% dårlige opium-lignende stoffer, hvor f.eks en semi-hård gouda indeholder under 5%

En hårdost (dvs. en der er mere hård end en gouda) som er modnet mere end 6 måneder, ligger på 0 eller tæt på 0% af proteinindholdet

En standard skæreost ligger på omkring 45-50%.
Fløde på +38% har også langt mindre agonistiske opioid peptider, da fedtet fortrænger det dårlige, men stadig ikke godt nok.

“Opioid peptides are short sequences of amino acids that bind to opioid receptors in the brain; opiates and opioids mimic the effect of these peptides”

“Agonist er betegnelsen for en kategori af stoffer, der kan binde sig til en receptor. Agonisterne sætter en kemisk reaktion i gang inde i cellen, når de binder sig til receptoren. Det er som nøglen, der har den kode der skal til for at åbne låsen.

Antagonisten passer også i låsen, men koden er forkert, dvs. at antagonisterne binder sig til receptoren, men sætter ingen kemisk reaktion i gang”

Derfor man kan inddele de 5 typer opioid peptides i gode og dårlige, den ene binder sig til en receptor i din krop og dermed sætter en kemisk reaktion igang.
Den anden sætter intet igang, andet end smagløg.

Og er det nu jeg skal sige at skyr kategoriseres som en blødost der er værre en brie…..

skyr laves på samme måde, tekniske, som andre syre baseret oste som

f.eks:
Chhena
Cottage cheese
Cream cheese
Paneer
Quark
Queso blanco
Raejuusto
Rubing
Sour milk cheese

Så, pointen med indlægget er at det er ok at spise hårde oste der er modnet mere end 6 måneder samt klaret smør, men altså ikke andre mejeriprodukter.

Og nu ved du også hvorfor