Bønner eller ej???

Lektin er et protein, som findes i planter, dette protein er sukkerbindende og kan bl.a. hæmme fordøjelsen/optagelse af andre proteiner, men også binde sig til sygdomme, fører dem med over i blodbanen eller f.eks. binde til receptorer, som gør at du ikke kan komme af med dit insulin og til sidst får sukkersyge. (bemærk at der står kan, fordi problemet er hovedsageligt i hvede, nogen bønner som især kidney og peanuts, soja, kartofler og ris – og ja, det er WGA-lignede lektiner i ris og kartofler)

De fleste lektiner er ufarlige for mennesker, men visse planter indeholder lektiner, som kan give akutte forgiftninger hos mennesker, men også kroniske sygdomme, over længere tid.

BEMÆRK – Lektin er ikke kun 1 ting, ligesom olie heller er 1 ting, der er forskel på lektiner og hvordan de binder sig, og det er det som er problemet.

Symptomerne på akut forgiftning er opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Ubehaget kommer ofte inden for et par timer, efter man har spist bønnerne.

De tørrede havebønner (brune, hvide, røde, sorte og brogede bønner samt kidneybønner), limabønner og hestebønner har et højt indhold af lektiner, som binder sig til ting i din krop som er dårligt.

Andre slags tørrede bønner (vignabønner, black eye beans og adzukibønner, mungbønner – de sidste 2 er en del af vignabønne-familien og alle bønner i den familie, er “safe”) og linser indeholder kun lektiner i meget små eller ingen mængder, og de behøver derfor ikke at blive sat i blød før kogning.

Friske bønner som haricots vert, voksbønner og snittebønner indeholder også kun små mængder lektiner og skal tilberede kortvarigt (blancheres i mindst 1 min)

Grønne ærter (sukkerærter og marværter) kan spises rå, dem er der ingen risiko ved, grunden er at de indeholder PSA-lektin, disse lektiner binder sig ikke til noget dårligt.
Det er netop her, det ikke giver mening for mig da hvis emnet ikke indholder antinæringstoffer, ingen kemiske stoffer, ingen gift og ikke påvirker dit blodsukker.

Paleo 1.0 skærer bælgfrugter over 1 kam og siger i 2010 udgaven at bælgfrugter er no-go, der er dog mere og mere videnskab fra 2011 på at bælgfrugter er ok og Loren cordain har i 2011 skrevet at nogen bælgfrugter er ok, mens andre, som f.eks kidney beans skal koges 16 timer, men hvor er næringen så henne?

Hvis man kigger med sund fornuft på lektin-indhold vs tilberedningmetode/tid:

1. Sukkerærter og marværter (grønne ærter) er spiselige out of the box, uden tilberedning.

2. Haricots vert(grønne bønner), voksbønner, snittebønner, vignabønner, black eye beans, adzukibønner, mungbønner og linser, skal mindst have en blanchering. (rent faktisk kan det give akut forgiftning ved f.eks haricots verts, bare at servere dem uden at tilbederede dem ved varme)

3. Brune, hvide, røde, sorte, brogede bønner, kidneybønner, limabønner, kikærter og hestebønner skal tilberedes i lang lang tid, i en gryderet eller andet ved ret høj varme og man kan så diskutere næringsværdien i dem efterfølgende – DISSE ER NO-GO

4. Sojabønner/produkter og peanuts er no-go :-) – DISSE ER NO-GO

Der kommer mere info omkring de forskellige lektiner senere, men bare husk på at hvis nogen kommer med et argument om at der er lektioner i champignon og hvorfor man så ikke må spise peanuts (som indeholder PNA-lektin) så er grunden at der er forskellighed i bindingerne.
Emnet er KÆMPEstort og det er nemmere bare at skrive at bælgfrugter er no-go, men man kan godt argumentere sig til, at nogen af dem er ok.

Cordain L, Toohey L, Smith MJ, Hickey MS. Modulation of immune function by dietary lectins in rheumatoid arthritis. Br J Nutr. 2000;83:207-217.

Shemer J, LeRoith D. The interaction of brain insulin receptors with wheat germ agglutinin. Neuropeptides. 1987 Jan; 9(1) : 1-8

Rudiger H, Siebert HC, Solis D, Jimenez-Barbero J, Romero A, von der Lieth CW, Diaz-Marino T, Gabius HJ. Medicinal chemistry based on the sugar code: fundamentals of lectinology and experimental strategies with lectins as targets. Curr Med Chem. 2000 Apr; 7(4) : 389-416

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14675430

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8399111

http://cdn.intechopen.com/pdfs/35413/InTech-Lectins_and_their_roles_in_pests_control.pdf

http://www.euractiv.com/trade/eu-gmo-ban-illegal-wto-rules/article-155197

http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/index_en.htm

http://www.potatopro.com/newsletters/20100310.htm