Søvn!

Teksten omkring søvn har jeg fået, med accept, direkte fra Jacob søndergaards side. – www.jacobsondergaard.dk

Jeg kan kun anbefale at du kigger på Jacobs sider, det er virkeligt godt. :-)
Hele teksten omrking søvn passer rigtigt godt sammen med livsstilen paleo.

SØVN

Søvn er den mest væsentlige faktor at fokusere på når fedtforbrænding og muskelopbygning er dit mål. Her har du mine bedste tips, dem skal du fokusere på under hele forløbet.

Oplev, hvordan du kan skære ned på tiden under dynen, men samtidig vågne friskere. Dette lyder jo paradoksalt i sig selv, men hemmeligheden består i at ændre på kvaliteten af søvnen.

Du skal ikke nødvendigvis have 7-9 timer pr. nat, det er langt vigtigere, at din krop og hjerne er forberedt på den dybe restituerende søvn.

Hver eneste af de 5 tips vil, uafhængigt af hinanden, gøre dig friskere den efterfølgende morgen og give dig langt mere energi i løbet af dagen.

1. FÅ LYS FRA MORGENSTUNDEN OG TÆND DIN HJERNE

En god nats søvn starter med forberedelse fra morgenstunden. Din hjerne arbejder ud fra en 24 timers døgnrytme, som styres primært af lys fra dine omgivelser. Når du udsættes for direkte lys, vil din hjerne gå fra en sovende tilstand til en vågen tilstand, derfor:

Få så meget naturligt sollys fra morgenstunden som muligt, op med gardinerne og stil dig hen til vinduet i 5 minutter som det første hver morgen. Dette vil automatisk starte en række processer i din hjerne og forberede dig på at være frisk og fokuseret i løbet af dagen. Som bonus vil du have lettere ved at falde i søvn om aftenen.

Vil du have maksimal effekt, så anskaf dig et Phillips Daylight lys-vækkeur, du vil elske det hver morgen.

2. MØRKE OM AFTENEN SLUKKER FOR DIN HJERNE

På samme måde som din hjerne bliver sat i omdrejninger, når sollyset rammer dig om morgenen, så går din hjerne direkte i dvale, når mørket sænker sig om aftenen. Din hjerne begynder at udskille søvnhormonet melatonin, som er afgørende for at sove dybt, men en forudsætning for at det sker er, at der er kulsort i dit soveværelse.

Standard gardiner er derfor ikke tilstrækkeligt, der skal mørklægningsgardiner til.

Hvis du ikke vil investere i mørklægningsgardiner eller sover forskellige steder, hvor det ikke er muligt at mørklægge, kan du sove med “flybriller”. Vær opmærksom på, at de dækker både øjenområdet og midt på panden.

3. SLUK FOR ELEKTRISK LYS KL. 21

… og brug stearinlys i stedet for. Stearinlysets skær, vil automatisk få din hjerne ned i tempo og klargøre den til at sove. Du vil sikkert mærke, at du bliver træt og sengeklar 1-2 timer førend du plejer.

Dit behov for søde sager om aftenen vil sandsynligvis også forsvinde, uden at du behøver at bruge din viljestyrke. Lysten til søde sager er nemlig i høj grad styret af mængden af lys du bliver udsat for, da det for mange år siden var ensbetydende med at det var sommer, og derfor et tidsrum, hvor der skulle spises igennem – så energilagrene var fyldte til den kolde vintertid.

Jacob Søndergaard © 2012

www.jacobsondergaard.dk

Bonuseffekt med stearinlysene er, at der bliver mere tid med nærvær sammen med din familie.

Skal du arbejde foran computeren, så er din nødløsning at installere F.Lux

http://stereopsis.com/flux/

som dæmper lysintensiteten på din computer, så den forstyrrer nattesøvnen mindre.

4. DROP “TO DO” LISTEN, LAV I STEDET EN “HAVE DONE” LISTE

Dette er top relevant, da “to do” lister, eller nok nærmere mangel på gennemførelse af “to-do” lister giver forhøjede stresshormoner, og stresshormonerne blokkerer for din hjernes evne til at slappe af og give slip.

Konsekvensen er nedsat tid i den dybe søvn, og den dybe søvn er det tidspunkt hvor din krop og hjerne genopbygges.

Løsningen, der sænker dine stresshormoner er at lave en “have done” liste sammen med “to do” listen. “Have done” listen indeholder ALT du har lavet, som ikke nødvendigvis var på “to do” listen, og du vil med garanti blive positivt overrasket over, hvor meget du rent faktisk når.

5. SNUP ET VARMT BAD 30 MIN. INDEN SENGETID

Dette virker af flere grunde, bl.a. er det rart at komme under bruseren, hvilket i sig selv er afstressende. Den vigtiste årsag skal dog findes i temperaturkontrasten, der opstår efter badet.

For at du kan falde i søvn, skal der ske et fald i din kropstemperatur fra f.eks. 37,5 grader til 37,2 grader, da faldet vil omstille din krop fra aktiv til hvile. For at opnå maksimal effekt skal du lufte ud i dit soveværelse, så der er friskt og køligt når du kommer derop.

Er du i besiddelse af et karbad, kan du prøve at hælde Epsom salt i (købes i Matas eller helsekost). Epsom salt indeholder magnesium, og magnesium hjælper kroppen med at falde til ro, fjerner muskelspændinger, og vil give dig en dybere søvn.

FAQ – SØVN

“HVAD HVIS JEG HAR NATARBEJDE?”

Så har du et problem, nattesøvn er essentielt ift. at regulere dine hormoner der hjælper med fedtforbrændingen. Det vil være sværere for dig at opleve hurtige resultater. Er selvfølgelig ikke en grund til at du ikke skal følge resten af programmet.

“SKAL JEG TAGE SOVEPILLER FOR AT SOVE?”

Nej, absolut ikke. Det er altødelæggende for din fremadrettede søvn på sigt, du kommer ikke i de dybe søvnstadier. Følg de 5 råd ovenfor og være tålmodig.

“JEG SYNES DET ER FOR STRICT, JEG VIL HAVE LOV TIL AT SE FJERNSYN OM AFTENEN”

Bad luck, så bliver det markant sværere for dig at få resultaterne. Tænk over, at din adfærd indtil nu har ført til den krop du har nu.

Jacobs videoer om emnet:

http://www.youtube.com/watch?v=L6-V0lgsJqY

http://www.youtube.com/watch?v=FtFAie0MXPU