Olie/fedtstof

Fedtstoffer/olier har et punkt hvor det bliver ustabilt, nedbrydes og udvikler stoffer der er uønskelige, så man skal holde sig under temperaturen på det der kaldes “smoke point”

Paleo 1.0:
Valnød – 107 grader
Hørfrø – 107 grader
Avocado – 190 grader (271 raffineret)
Olivenolie – 208 grader

Der er flere steder der står at nogen olivenolier kun kan klare 160 grader, men man som almindelig forbruger slet ikke købe den slags olivenolie, da olien har for højt syreindhold til at nogen gider bruge den.
Så det du køber i butikken kan klare mindst 208 grader (dog sætter IOOC den til 210 grader og ISEO til 216 grader, men 208, så er du “safe”)

Så kan du få olivenolie light produkt, det bruger jeg til at smøre mine skeppshult pander ind i, som kan klare 242 grader.

Og så er der olivenolie pomace som er det restprodukt der kommer når du renser til “light”, det kan klare 238 grader, men flere mener ikke at det er olivenolie, men bare et restprodukt
Lidt ala når man klare smør, så har du det klaret smør og restproduktet… kalder man restproduktet for smør?

Anyway, smør og kokosolie er et dårligere prodoukt end den olivenolie du køber i butikken, hvis du skal stege kortvarigt, dvs. under 10 min i olien.
Problemet er at der er meget høj koncentration af enkelt umættet fedtsyre i f.eks olivenolie, avocadoolie, macadamiaolie osv. som, ved tilberedning hele tiden nedbrydes til et lavere smokepoint.
Så….. hvis du skal stege længere tid, brug klaret smør, kort tid, brug olivenolie eller avocadoolie.

Paleo 2.0:

Kokosolie – 177 grader (Raffineret kokosolie 232, f.eks palmin)
Smør – 177 grader
Dyrefedt (svinefedt er nævnt direkte) – 182 grader
Ghee og klaret smør – 252 grader

Uraffineret rapsolie kan tåle 107 grader og raffineret rapsolie kan tåle 204 grader. – men det er ikke paleo, men et eksempel)

Bemærk igen at på paleo 1.0 fraråder man ikke koksolie, ghee/klaret smør og kødets eget fedt at stege i, men anbefaler det heller ikke hvis man går efter vægttab direkte.

Du kan bruge 4 spsk tilsat fedt på paleo 1.0, det svarer til 60 ml.

Og hvis man ikke kender sit komfur er det en god ide at købe et stege termometer og teste hvor hvor ens pande bliver ved en bestemt indstilling.