Raps-olie!

Problemet med raps-olie….

I Loren cordains bog “the paleo diet” fra 2002, rekommanderes raps-olie. Bogen er siden kommet i 2010 engelsk version som er oversat til dansk, den danske gamle bog er trykt i et nyt oplag i 2011, hvilket giver misforståelser, men det er stadig den gamle 2002 bog med nyt opslag.
Der er dog også kommet en ny version med et “blåbær-omslag”.

Citat loren cordain “Since the original publication of The Paleo Diet in 2002, I have reversed my view of canola oil and can no longer support its consumption or use.

A number of recent human studies of canola/rapeseed oil by Dr. Poiikonen and colleagues at the University of Tempere in Finland have shown it to be a potent allergen in adults and children and indicate that it may cause allergic cross-reactions from other environmental allergens in children with atopic dermatitis (skin rashes). Based on these up-to-date studies in both humans and animals, I prefer to be on the safe side and can no longer recommend canola oil. ”

Der er desuden flere studier, dog på dyr der påviser andre ting som man kan være bekymret for.

Så desværre ingen raps-olie, ikke engang at man bruger det koldt.

Canola olie er det samme som rapsolie, da rape seed olie slet ikke kan indtages af mennesker, men er blevet genmodificeret så det kaldes LEAR, men da man ikke kan sælge en olie der kaldes LEAR olie, blev navnet canola (fordi det blev skabt i Canada)
Man kan så få raps-olie øko og koldpresset, men det betyder ikke at det ikke er blevet udsat for en proces hvor man fjerner ting fra det kemisk eller anden metode, dvs. at øko koldpresset rapsolie kan være raffineret og det behøves ikke anføres, man kan være sikker på at hvis det ikke er raffineret, så står det på.
Ikke-koldpresset og non-øko er dog “hele møllen” igennem, hvor man tilføjer kemi og fjerner alt, men altså også den olie som indeholder mindst eller slet ingen stoffer som skaber allergien.

http://lib.bioinfo.pl/pmid:18221477
http://lib.bioinfo.pl/pmid:18775058
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2570561

Så.. Jeg vil stadig mene at rapsolie er no-go og koldpresset ikke er bedre end non-koldpresset.

Loren anbefaler KUN og jeg citere:  ”Olive, avocado, walnut, or flaxseed oil – The only oil you should cook with is olive oil. Flaxseed and walnut oils are unstable during cooking and may produce toxic by-products”
Olivenolie til madlavning på 208 grader, jeg vil dog mene at avacodoolie også sagtens kan bruges, bemærk dog at det er kortvarig tilberedning på omkring 10 min.
Resten = koldt eller halvlunken, dvs. ikke over 107 grader.

 

På paleo 2, er det kokosolie, smør eller ghee.

Bemærk igen at Loren ikke fraråder koksolie, ghee og kødets eget fedt at stege i, men anbefaler det heller ikke hvis man går efter vægttab direkte.

Du kan bruge 4 spsk tilsat fedt på paleo 1.0, det svarer til 60 ml.

Kokosolie begynder at ryge ved 177 grader Raffineret kokosolie 232 (palmin)

Olivenolie tåler 208 grader alt efter kvalitet og surhedgrad. (Gå ud fra det mindste tal hvis du ikke kender surhedsgraden på din olivenolie) Raffineret olivenolie 242 grader

Smør 177 grader. Ghee og klaret smør 252 grader.

Uraffineret rapsolie kan tåle 107 grader og raffineret rapsolie kan tåle 204 grader. – men det er ikke paleo, men et eksempel)

Og hvis man ikke kender sit komfur er det en god ide at købe et stege termometer og teste hvor hvor ens pande bliver ved en bestemt indstilling.