Stenalderkost
Stenalderkost er baseret på at spise sunde, moderne fødevarer fra de fødevarer grupper vore jæger-samler forfædre ville have trivedes på i løbet af Ældste stenalder æra, tidsrummet fra omkring 2,6 millioner år siden til begyndelsen af landbrugets revolution, omkring 10.000 år siden. Disse fødevarer omfatter fersk kød (fortrinsvis græs-produceret eller fritgående oksekød, svinekød, lam, fjerkræ og vildt, hvis du kan få det), fisk, skaldyr, frisk frugt, grøntsager, frø, nødder og sunde olier (oliven, kokos, avocado, macadamia, valnød og hørfrø). Mejeriprodukter, korn, bælgfrugter, raffineret sukker og forarbejdede fødevarer var ikke en del af vores forfædres menu.
Stenalderkost er ikke en slankekur, men generelt anbefales det at fokus flyttes fra ‘vægttab’ til ‘sundhed’.
Fokus på optimal sundhed vil automatisk generere vægttab, hvis det er nødvendigt. Som altid må man huske på, at ens overvægt formentlig har taget flere år at opbygge og dermed revolutioneres kroppen sjældent på så kort tid, som man kunne ønske. Nogle mennesker oplever hurtigt en effekt (øget velvære, mere energi, vægttab osv.), mens andre er længere tid om at opleve en forskel.
Stenalderkost gør dig typisk fri for de kroniske sygdomme og sygdomme, der mere ligner epidemier i den vestlige verden, som f.eks:
Kardiovaskulær sygdom (hjertesygdomme, slagtilfælde, højt blodtryk, kongestiv hjertefejl, aterosclerose)
Type 2 diabetes
Kræft
Autoimmune sygdomme (dissemineret sklerose, rheumatoid arthritis, Crohns sygdom, ulcerativ colitis, etc.)
Osteoporose
Acne
Myopia (nærsynethed), makulær degeneration, glaukom
Åreknuder, hæmorider, diverticulosis, gastrisk refluks
Gigt
Syv grundlæggende kostråd
Stenalderkost er baseret på daglige, moderne fødevarer, der efterligner de fødevarer grupper i vores pre-landbrugsprodukter, jæger-samler forfædre. De følgende syv grundlæggende karakteristika ved jæger-samler kostvaner vil bidrage til at optimere dit helbred, minimere din risiko for kronisk sygdom, og tabe sig.
Højere proteinindtag – Protein omfatter 15% af kalorierne i den gennemsnitlige vestlige kost, hvilket er betydeligt lavere end de gennemsnitlige værdier af 19-35% fundet i jæger-samler kost. Kød, fisk og skaldyr, og andre animalske produkter repræsenterer de basisfødevarer af moderne Paleo kost.
Lavere kulhydratindtagelse og lavere glykæmisk indeks – Ikke-stivelsesholdige friske frugter og grøntsager udgør den vigtigste kulhydratkilde og giver mulighed for 35-45% af dit daglige kalorier. Næsten alle disse fødevarer har lavt glykemisk indeks, der langsomt fordøjet og absorberet, og vil ikke spike blodsukkeret.
Højere fiber indtag – Kostfibre er afgørende for et godt helbred, og på trods af det, vi får at vide, er fuldkorn ikke det rette sted at finde det. Ikke-stivelsesholdige grøntsager indeholder otte gange mere fiber end fuldkorn og 31 gange mere end raffineret korn. Selv frugter indeholder dobbelt så meget fiber som fuldkorn og syv gange mere end raffineret korn.
Moderat til højere fedtindtag domineret af enkeltumættet og flerumættet fedt med afbalancerede Omega-3 og Omega-6 fedt – Det er ikke den totale mængde af fedt i din kost, der rejser kolesterolindholdet i blodet og øger din risiko for hjertesygdomme, kræft og type 2-diabetes, men typen af fedt. Skær transfedtsyrer og Omega-6 flerumættede fedtstoffer i din kost og øge de sunde enkeltumættede og Omega-3 fedtstoffer, der var en af grundpillerne for stenalderens kost. Nylige store befolkningsundersøgelser kendt som meta analyser viser, at mættet fedt har ringe eller ingen bivirkninger i hjerte-kar-sygdom risiko.
Højere kalium og lavere natrium indtag – Ubehandlede, friske fødevarer, der naturligt indeholder 5 til 10 gange mere kalium end natrium, og Stenalderensmandens organer blev tilpasset til dette forhold. Kalium er nødvendig for hjerte, nyrer og andre organer til at arbejde ordentligt. Lavt kalium er forbundet med forhøjet blodtryk, hjertesygdom og slagtilfælde – de samme problemer i forbindelse med overdreven diætetisk natrium. i dag, spiser den gennemsnitlige vestlige forbruger omkring dobbelt så meget natrium som kalium.
Fokuser på kosten alkalisk belastning, der balancerer kosten syre – Efter fordøjelsen, præsentere alle fødevarer enten en syre eller alkalisk belastning på nyrerne. Syre kommer fra kød, fisk, korn, bælgfrugter, ost og salt. Alkaline-ydende fødevarer er frugt og grøntsager. En levetid af overdreven kostsyre kan fremme knogle-og muskel tab, højt blodtryk og øget risiko for nyresten, kan forværre astma og anstrengelsesudløst astma. Du kan læse mere om syre/base her
Højere indtag af vitaminer, mineraler, antioxidanter og plante fytokemikalier – Fuldkorn er ikke en god erstatning for magert kød, frugt og grøntsager, da de ikke indeholder vitamin C, vitamin A, eller vitamin B12. Mange af de mineraler og nogle af de B-vitaminer hele korn indeholder, bliver ikke er godt absorberet af kroppen.